Maartje

Een van de initiatiefnemers voor Ukkepukvoetbal is Maartje Doldersum-Sijbesma uit Berlikum. De 34 jarige Friezin is getrouwd met Erwin Doldersum en samen hebben ze 3 jongens, Laurens Valentijn (2017), Florian Benjamin (2018) en Maurits Alexander (2022).

Haar ouders hebben haar van jongs af aan veel bij de sportwereld betrokken, vader was altijd actief in de voetbalwereld en het kaatsen in Minnertsga. Daarnaast is het hele gezin enorm voetbal minnend. Door hun passie voor de sport is dit bij Maartje ook overgesprongen. Van jongs af aan dan ook altijd meegedaan met vele kaatswedstrijden en veel verschillende activiteiten in de voetbalwereld gedaan.

Toen haar oudste zoon een paar maanden was is ze begonnen met babyzwemmen. De Berlikumse merkte aan hem dat hij dat erg leuk vond en er spelenderwijs ook veel van leerde. Hoe jong hij ook was. Na het behalen van het eerste diploma wilde Maartje hem graag een andere activiteit aanbieden. Het liefst voetbal gerelateerd. Dit was er nog niet in deze regio voor deze leeftijd merkte ze.

Ondernemend als ze is bracht het haar op een idee. “Als het er niet is, dan doe ik het zelf” vertelde ze aan vrienden en familie. En zo heeft de sportieve moeder een aantal weken op het internet gezocht naar de verschillende initiatieven en heeft daarvan het meest geschikte concept voor Friesland ontwikkeld.

Na meerdere gesprekken te hebben gevoerd met verschillende mensen en verschillende ideeën op papier te hebben gezet kwam ze, via Arend Doldersum, bij Marcel Frankena terecht. Hun gezamenlijke missie en doel op dit gebied bleek precies hetzelfde te zijn. Het enthousiasme laaide op en al snel was daar een samenwerking.

Door de combinatie van moeder van de doelgroep, de jarenlange ervaring in het prof- en amateurvoetbal en het enorme netwerk opgebouwd in al die jaren kunnen we met recht zeggen dat dit een hele sterke combinatie is.

Maartje heeft er enorm veel zin in en staat te popelen om te beginnen.

“Om als ouder samen met je kind de beginselen van het voetbal te leren en door met heel veel plezier en enthousiasme de lessen te verzorgen maken wij dit samen tot een unieke ervaring voor de Ukkepuk”.

Marcel                                                                                                                                                                       
Al toen hij les had op de lagere school wist Marcel al dat hij “iets in de sport” wilde gaan doen als werk en daarvoor naar het CIOS moest. Dat lukte hem. Hij heeft deze sportopleiding gevolgd en daar diverse richtingen gekozen en afgerond. Tijdens deze opleiding is de geboren Fries ook al als trainer en hoofdjeugdopleiding aan de slag gegaan bij FVC.

Na het CIOS destijds als dienstplicht sergeant het leger in en daar heeft hij als sportinstructeur op de kazerne in Havelte een prachtige tijd gehad. Terug in Leeuwarden na 18 maanden is hij gelijk weer als jeugdtrainer begonnen bij de vv Leeuwarden. En dat doet deze Leeuwarder nu, 30 jaar later, nog steeds !

Naast het trainen en coachen heeft hij in de loop der jaren allerlei andere baantjes gehad; “zweminstructeur, fysiek- en conditietrainer bij diverse brandweerkorpsen, administratief medewerker bij TNT Post, mede eigenaar van Marcraft visboten. De afgelopen 20 jaar is Marcel werkzaam geweest bij diverse voetbalverenigingen als HJO en als hoofdtrainer en nu alweer 3 jaar als ZZP-er in de sport”.

Zijn onderneming genaamd; “De Friesche Voetbalacademie”, timmert dan ook al een aantal jaren aan de weg binnen en buiten Friesland.

De voetbalwereld kent Marcel dan ook als geen ander en het trainen, begeleiden en omgaan met de (aller) kleinsten is voor hem bijna een tweede natuur geworden.

Over dit nieuwe initiatief is Marcel dan ook zeer enthousiast. Het plan kwam bij Maartje vandaan, geeft hij aan, en vanaf het begin hebben ze alles in goed overleg samen ontwikkeld en opgetuigd.

Als we Marcel vragen waarom hij zo enthousiast is, zegt hij; “Ukkepukvoetbal is een prachtige kans voor verenigingen en ouders om peuters op jonge leeftijd de beginselen van het voetbalspel bij te brengen. Dat daarin de relatie ouder/kind wordt versterkt, de kinderen bewegen op muziek, met materialen om leren gaan en leren luisteren naar opdrachten is een enorm voordeel en draagt bij aan de ontwikkeling van het kind”.

Zijn niet aflatende enthousiasme en doorzettingsvermogen hebben er dan ook mede toe geleidt dat het Ukkepukvoetbal meer is geworden dan alleen een idee. Samen met Maartje wil hij er in heel Friesland een geweldig succes van maken.